თევზეული
შემწვარი თართი ან ზუთხი პამიდვრის საწებლით (3)
გასუფთავებული, გარეცხილი, ნაჭრებად დაჭრილი თევზი (თართი ან ზუთხი) ორივე მხრიდან შეწვით ცხელ ტაფაზე მცენარეულ ზეთში.
პამიდორი გახეხეთ სახეხზე, ჩაასხით ქვაბში, დაუმატეთ მცენარეული ზეთი, დადგით ცეცხლზე და მოხარშეთ შესქელებამდე. ხარშვის დასრულებისას დაუმატეთ დანაყილი ნიორი, წიწაკა და ძალიან წვრილად დაჭრილი ოხრახუში.
ხახვი დაჭერით მრგვალად, მოათავსეთ ზეთიან ტაფაზე და მოშუშეთ. შემწვარი თევზი ლანგარზე დაალაგეთ, მოასხით მოშუშული ხახვი და ზემოდან პამიდვრის საწებელი.
მასალა:
თევზი (თართი ან ზუთხი) - 1 კილოგრამი
ხახვი - 3-4 თავი
პამიდორი - 1 კილოგრამი
მცენარეული ზეთი - 5 სუფრის კოვზი
ოხრახუში - 2 ძირი
წიწაკა და მარილი - გემოვნებით
ლოქო წვენით (3)
ლოქო გაასუფთავეთ, დაჭერით ნაჭრებად, გარეცხეთ, ჩააწყვეთ ქვაბში, დაასხით იმდენი წყალი, რომ თევზი დაიფაროს. დუღილის დროს მოხადეთ ქაფი, ჩაყარეთ მარილი, დაფნის ფოთოლი, დაჭრილი ქინძი, დაჭრილი ტყემლის ტყლაპი, პილპილი და ადუღეთ. როცა თევზი მოიხარშება და წვენი შესქელდება, ცეცხლიდან გადმოიღეთ.
მასალა:
ლოქო - 1 კილოგრამი
დაფნის ფოთოლი - 2-3 ცალი
ქინძი - 6-7 ძირი
პილპილი, ტყემლის ტყლაპი, მარილი - გემოვნებით
შემწვარი და ჩახოხბილი ორაგული (3)
ორაგული გაწმინდეთ, გარეცხეთ, წაუსვით მარილი, დაჭერით ნაჭრებად და შეწვით.
ძმარში აურიეთ დაკეპილი ხახვი და ნელ ცეცხლზე მოშუშეთ, მერე ჩააწყვეთ შიგ შემწვარი ორაგული და წამოადუღეთ.
შემწვარი ან მოხარშული ქამბალა საწებლით (3)
ქამბალა ერთი-ორი საათით დაალბეთ თბილ წყალში, მოაშორეთ ქაცვი, გადააძვრეთ კანი, დაჭერით ნაჭრებად და მოხარშეთ მარილწყალში ან შეწვით ზეთში, ორივე მხრიდან.
ნიგოზი, მარილი, ნიორი, წიწაკა, ქინძი ერთად კარგად დანაყეთ, გახსენით ადუღებულ ცივ წყალში, დაუმატეთ ძმარი და აურიეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი. თევზი დააწყვეთ ლანგარზე და ზემოდან გადაასხით მომზადებული საწებელი.
მასალა:
ქამბალა - 1 კილოგრამი
ზეთი - 2-3 სუფრის კოვზი
ნიგოზი - 1 ჩაის ჭიქა
ნიორი - 1-2 კბილი
ქინძი - 3-4 ძირი
ხახვი - 2 თავი
წყალი - 2 ჩაის ჭიქა
ძმარი - 2-3 სუფრის კოვზი
წიწაკა, მარილი - გემოვნებით
თევზის ბუღლამა (3)
გასუფთავებული, გარეცხილი და ნაჭრებად დაჭრილი თევზი (თართი, ზუთხი, თორუჯი) ერთ ფენად მოათავსეთ ქვაბში, მოასხით ზეთი, ზედ დააყარეთ წვრილად დაჭრილი ქინძი, ხახვი, ლიმონი, მარილი, პილპილი, დაფნის ფოთოლი; მოასხით ზეთი. შემდეგ ფენად დააწყვეთ თხელ ნაჭრებად დაჭრილი პამიდორი; მოასხით ზეთი, დაახურეთ ქვებს სახურავი და ხარშეთ, სანამ მზად არ იქნება.
მასალა:
თევზი - 1 კილოგრამი
პამიდორი - 1 კილოგრამი
ხახვი - 4-5 თავი
ქინძი - 5-6 ძირი
დაფნის ფოთოლი - 2-3 ცალი
ზეთი - 1 ჩაის ჭიქა
მარილი, პილპილი - გემოვნებით
მთელ-მთელი შემწვარი წვრილი თევზი ბროწეულის საწებლით (3)
გამოშიგნული, გარეცხილი წვრილი თევზი დავაწყოთ ზეთმოსხმულ ცხელ ტაფაზე და ორივე მხრიდან შეწვით. ერთად დანაყეთ წიწაკა, ნიორი, ქინძი, მარილი, გახსენით ბროწეულის წვენში.
შემწვარი თევზი ლანგარზე დაალაგეთ, ზემოდან მოასხით ბროწეულის საწებელი, მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და დარჩეული ბროწეულის მარცვლები.
მასალა:
წვრილი თევზი - 1 კილოგრამი
მცენარეული ზეთი - 4-5 სუფრის კოვზი
ქინძი - 5 ძირი
ბროწეული - 4-5 ცალი
ხახვი - 2 თავი
წიწაკა, მარილი - გემოვნებით
კობრი ნიგვზით და ბროწეულით (3)
კობრს გავაცალოთ ქაცვი, გავრეცხოთ, დავჭრათ ნაჭრებად, მოვხარშოთ მარილწყალში. ამოვიღოთ ქაფქირით და დავაწყოთ ლანგარზე.
ნიგოზი, ნიორი, ქინძი, წიწაკა ერთად დავნაყოთ, გავხსნათ ბროწეულის წვენში, დავამატოთ მარილი, ნახევარი ჩაის ჭიქა თევზის ნახარში წვენი, ავურიოთ და გადავასხათ მოხარშულ თევზს.
მასალა:
კობრი - 1 კილოგრამი
ქინძი - 4 ძირი
ნიგოზი - 2 ჩაის ჭიქა
ნიორი - 2-3 კბილი
ბროწეულის წვენი - 1 ჩაის ჭიქა
მარილი და წიწაკა - გემოვნებით